poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zupa jarzynowa z kapustą

A na obiad zupka :)
Zapraszam :)

Zupa jarzynowa z kapustą


Składniki
 
4 litry wody
1 porcja rosołowa
3 marchewki
1 mały kalafior
1 kalarepa
1 pietruszka
3 ziemniaki
1/2 główki młodej kapusty
sól do smaku
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
 
 
Sposób przygotowania
 
Porcję rosołową opłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą i wstawić na gaz. Gdy zacznie się gotować zebrać szumowiny. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Doprawić solą i gotować 15 minut. W tym czasie kalafiora opłukać i podzielić na mniejsze różyczki. Kalarepę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Do wywaru dodać kalarepę i ziemniaki. Gdy warzywa będą już na pół miękkie dodać kalafiora. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać kapustę. W razie potrzeby można dolać wody. Doprawić do smaku solą i cukrem. Masło rozpuścić na patelni. Zasypać mąką i zasmażyć. Koperek opłukać i posiekać. Doprawić do smaku solą i cukrem. Do wrzącej zupy dodać zasmażkę cały czas mieszając. Zagotować. Wyłączyć ogień i dodać posiekany koperek i słodką śmietankę. Dobrze wymieszać.

7 komentarzy:

  1. Takie kolorowe i warzywne zupy lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie często jadam zupy, bo nie bardzo je lubię, ale jak mam już jakąś zjeść to stawiam właśnie na takie z dużą ilością jarzyn lub warzyw. Super kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupka to samo zdrowie. Młode warzywa to jest to co uwielbiam. Mogę jeść na obiad i kolację

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie zupy warzywne to zawsze świetny pomysł na obiad, pysznie i zdrowo, a przy tym nietucząco.

    OdpowiedzUsuń