środa, 10 czerwca 2015

Młoda kapusta z kiełbaską

Nadszedł czas na młoda kapustę :)
Ja ja uwielbiam :)
Pod każdą postacią :)

Młoda kapusta z kiełbaską


Składniki
 
2 główki młodej kapusty
4 kiełbasy śląskie
2 łyżki smalcu ze skwarkami
1 koncentrat pomidorowy
4 łyżki octu
3 łyżki cukru
sól do smaku
pieprz do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na 4 części i poszatkować (zostawiając głąb). Przełożyć do garnka, zalać wodą do połowy wysokości i wstawić na gaz. Posypać solą do smaku. Gotować 10 minut. Po tym czasie zlać wodę. Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami. Kiełbasy pokroić w kostkę w przełożyć na smalec. Obsmażyć. Dodać do kapusty razem z koncentratem pomidorowym. Kapustę doprawić octem, cukrem i pieprzem. W razie potrzeby można również dodać sól do smaku. Dobrze razem wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.

4 komentarze: