Sezon truskawkowy w pełni więc korzystajmy ile się da :)
U mnie dzisiaj ciacho :)
Zapraszam
Ciasto kefirowe z truskawkami
Składniki
1 szklanka kefiru naturalnego
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
0,5 kilograma truskawek
KRUSZONKA
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
Truskawki opłukać, obrać z szypułek i przekroić na pół. Kefir, jajka, cukier, mąkę, olej, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przełożyć do miski i utrzeć razem na jednolite ciasto. Składniki na kruszonkę razem ze sobą połączyć. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wylać ciasto. Na nie poukładać truskawki przecięciem do ciasta. Następnie pokruszyć na wierzch kruszonkę. Piec 45 minut w 160-180 st C.
Wspaniałe ciacho Kasiu :-)
OdpowiedzUsuńCiasta na kefirze jak i maślance są niesamowite.Również polecam;))
OdpowiedzUsuńCiasto na kefirze, z truskawkami i kruszonką, no ja myślę, że to jest niebo w gębie! ideał i tyle :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPychotka Kasiu :)
OdpowiedzUsuń