wtorek, 14 kwietnia 2015

Pieczeń z groszkiem

A na kanapki robię coś takiego 

Pieczeń z groszkiem



Składniki
 
60 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 czerwona papryka
20 dag pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
20 dag groszku mrożonego Iglotex
2 jajka
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
 
 
 
Sposób przygotowania
 
Paprykę opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim pieczarki z cebulą i papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku po czym dokładnie odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać przesmażone warzywa, czosnek, odciśniętą bułkę, groszek (może być zamrożony), wbić jajka i doprawić całość do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną dobrze razem wymieszać. Formę keksową wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niej masę mięsną. Piec 1 godz - 1 godz 20 min w 180 - 200 st C. Ostudzić. 


2 komentarze: