Uwielbiam te kluseczki.
Nie tylko dlatego, że przygotowywała mi je ukochana babcia.
Są przepyszne.
Moja córeczka też za nimi przepada.
Leniwe
Sposób przygotowania
60 dag tłustego twarogu
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru waniliowego
mąka do podsypania ciasta
masło do polania leniwych
cukier cynamonowy Diamant do posypania leniwych
szczypta soli himalajskiej Bella-Bis
Sposób przygotowania
Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać do niego żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli himalajskiej i również dodać do twarogu. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto może się kleić do rąk, jednak im mniej mąki tym lepiej. Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek rolując ciasto na stolnicy. Lekko spłaszczyć. Nożem odkrawać kawałki ciasta. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać kawałki ciasta. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać na gorąco polane roztopionym masłem i posypane cukrem cynamonowym.
Sól himalajską możemy zastąpić solą zwykłą a zamiast cukrem cynamonowym leniwe możemy posypać samym cukrem lub cukrem i cynamonem.
Ojoj Kasiu jak ja je lubię. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ja też je uwielbiam :)
Usuńleniwe są naprawdę znakomite.Polecam również;)
OdpowiedzUsuńu mnie nie tylko na obiad :) znakomite :)
UsuńLeniwe uwielbiam! Własnie jutro będę miała na obiad ;) Ale trochę nie umiem wbić się w konsystencję, bo są takie klejące ;(
OdpowiedzUsuńJa też nie lubię tej klejącej konsystencji ale zawsze stolnicę podsypuję mąką i z miski na stolnicę od razu przekładam porcję ciasta i formuję wałeczek. Tak więc tragedii z mocno poklejonymi rękoma nie mam :) PS. ciasto wyrabiam w robocie ;)
UsuńMoje ulubione leniwe Kasiu :)
OdpowiedzUsuń