poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Leniwe

Uwielbiam te kluseczki.
Nie tylko dlatego, że przygotowywała mi je ukochana babcia.
Są przepyszne.
Moja córeczka też za nimi przepada.

Leniwe




Sposób przygotowania
 
60 dag tłustego twarogu
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru waniliowego
mąka do podsypania ciasta
masło do polania leniwych
cukier cynamonowy Diamant do posypania leniwych
szczypta soli himalajskiej Bella-Bis

 
 
Sposób przygotowania
 
Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać do niego żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli himalajskiej i również dodać do twarogu. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto może się kleić do rąk, jednak im mniej mąki tym lepiej. Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek rolując ciasto na stolnicy. Lekko spłaszczyć. Nożem odkrawać kawałki ciasta. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać kawałki ciasta. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać na gorąco polane roztopionym masłem i posypane cukrem cynamonowym.

Sól himalajską możemy zastąpić solą zwykłą a zamiast cukrem cynamonowym leniwe możemy posypać samym cukrem lub cukrem i cynamonem.

7 komentarzy:

  1. Ojoj Kasiu jak ja je lubię. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. leniwe są naprawdę znakomite.Polecam również;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Leniwe uwielbiam! Własnie jutro będę miała na obiad ;) Ale trochę nie umiem wbić się w konsystencję, bo są takie klejące ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie lubię tej klejącej konsystencji ale zawsze stolnicę podsypuję mąką i z miski na stolnicę od razu przekładam porcję ciasta i formuję wałeczek. Tak więc tragedii z mocno poklejonymi rękoma nie mam :) PS. ciasto wyrabiam w robocie ;)

      Usuń