Dzień dobry :)
Sernik to ciasto, które uwielbiają w mojej rodzinie wszyscy.
Tym razem przygotowałam sernik mleczny z brzoskwiniami.
Został zjedzony co do kawałka.
Mleczny sernik z brzoskwiniami i galaretką
Składniki
150 gram herbatników petit - beuerre
0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego
1,5 szklanki mleka (użyłam mleko bez laktozy od Mlekovity )
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń na 3/4 litra mleka
0,5 szklanki oleju
2 żółtka
1 jajko
2 galaretki cytrynowe
3 szklanki wrzącej wody
1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania
Blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm / 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód ułożyć herbatniki.
Ser
przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka i
jajko. Dobrze razem wymieszać mikserem, tak, żeby nie było grudek. Dodać
proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i porcjami wlać olej i mleko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Masę serową wylać na herbatniki. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 st C.
Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Brzoskwinie pokroić w plastry i dokładnie odsączyć z soku.
Plastry brzoskwini ułożyć na wierzchu sernika. Zalać tężejącą galaretką cytrynową.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 2 godziny.
Wspaniale się zapowiada pysznosci
OdpowiedzUsuń