piątek, 13 kwietnia 2018

Mleczny sernik z brzoskwiniami i galaretką

Dzień dobry :)
Sernik to ciasto, które uwielbiają w mojej rodzinie wszyscy.
Tym razem przygotowałam sernik mleczny z brzoskwiniami.
Został zjedzony co do kawałka.

 Mleczny sernik z brzoskwiniami i galaretką


d


Składniki


150 gram herbatników petit - beuerre

0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego

1,5 szklanki mleka (użyłam mleko bez laktozy od Mlekovity )

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 budyń na 3/4 litra mleka

0,5 szklanki oleju

2 żółtka

1 jajko

2 galaretki cytrynowe

3 szklanki wrzącej wody

1 puszka brzoskwiń


Sposób przygotowania


Blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm / 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Na spód ułożyć herbatniki.

Ser przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka i jajko. Dobrze razem wymieszać mikserem, tak, żeby nie było grudek. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.

Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i porcjami wlać olej i mleko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Masę serową wylać na herbatniki. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 st C.

Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Brzoskwinie pokroić w plastry i dokładnie odsączyć z soku.

Plastry brzoskwini ułożyć na wierzchu sernika. Zalać tężejącą galaretką cytrynową.

Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 2 godziny.
Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

1 komentarz: