środa, 18 kwietnia 2018

Babeczki wytrawne z kabanosem

Dzień dobry :)
Kochani dzisiaj mam dla Was przepis na babeczki wytrawne z kabanosem.
Takie babeczki sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu, można je spakować w pudełko i zabrać do pracy czy też na piknik. 
Smakują na ciepło jak i na zimno.

 Babeczki wytrawne z kabanosem

n


Składniki
 
CIASTO
 
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła (użyłam masła extra z Łowicza)
180 gram jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 
FARSZ
 
4 kabanosy
1 cebula
30 dag pieczarek
10 dag startego żółtego sera
1/2 czerwonej papryki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
Formę na muffinki wysmarować tłuszczem a następnie wylepić ciastem.
 
FARSZ
 
Kabanosy pokroić na 1-1,5 cm kawałki
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim paprykę przyprawiając solą i pieprzem. Po usmażeniu odłożyć.
Na tym samym tłuszczu smażyć pieczarki z cebulą. Również doprawić do smaku. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru płynu.
 
Do wcześniej wylepionych ciastem foremek nakładać porcje pieczarek, papryki oraz kabanosów. Na wierzchu posypać startym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C.

1 komentarz: