Dzień dobry :)
Pamiętam, jak za małolata mama mnie zabierała za takie bułki zapiekane z pieczarkami.
Jakie to było dobre, mniami.
Tym razem postanowiłam odtworzyć ten smak, jednak w innej formie.
W formie babeczek.
Takie wytrawne babeczki z pieczarkami są bardzo smaczne.
Babeczki z pieczarkami i serem
Składniki
CIASTO
1,5 szklanki mąki pszennej
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
FARSZ
0,5 kilograma pieczarek
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
50 gram masła
sól do smaku
pieprz do smaku
150 gram żółtego sera (użyłam Gouda bez laktozy od Mlekovity)
Sposób przygotowania
CIASTO
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto.
Ciastem wylepić formę na muffinki.
Z ciasta wychodzi 12 babeczek.
FARSZ
Pieczarki opłukać, oczyścić i pokroić na półplasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło.
Dać pieczarki i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć co chwilę mieszając.
Ostudzić i odsączyć z nadmiaru płynu.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do usmażonych pieczarek i wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie paseczki.
Przygotowany farsz z pieczarek nałożyć do babeczek. Na wierzchu posypać startym lub pokrojonym w cienkie paseczki żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz