piątek, 6 kwietnia 2018

Ptysie oreo

Dzień dobry :)
Ptysie uwielbiają wszyscy.
Tym razem przygotowałam je z ciasteczek oreo.
Powiem nieskromnie - wyszły przepyszne.
Nie została ani jedna sztuka :)
Nawet w przygotowaniu są bardzo łatwe. 
Z pewnością poradzicie sobie z ich przygotowaniem.

Ptysie oreo



Składniki
 
CIASTO
 
320 gram ciastek oreo
250 gram masła
2 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jajek
szczypta soli
 
KREM
 
300 gram serka homogenizowanego waniliowego z Łowicza bez laktozy
krem z ciasteczek oreo
1/4 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki żelatyny
 
cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Masło i wodę przełożyć do garnka. Zagotować. Z ciastek oreo oddzielić krem. Ciastka przełożyć do malaksera i zmiksować na proszek. Mąkę wymieszać z proszkiem ciasteczkowym i solą. Wsypać do rozpuszczonego masła z wodą i energicznie razem wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do zimnej masy wbijać po 1 jajku dokładnie mieszając.
Masę przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać okrągłe ptysie na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu ostudzić.
 
KREM
 
Żelatynę dokładnie wymieszać z wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia.
Serek homogenizowany wymieszać z kremem z ciastek oreo. Dodać rozpuszczoną (ale tężejącą) żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Krem przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na wcześniej upieczonego ptysia wyciskać porcję kremu. Przykryć drugim ptysiem. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz