Dzień dobry :)
Ptysie uwielbiają wszyscy.
Tym razem przygotowałam je z ciasteczek oreo.
Powiem nieskromnie - wyszły przepyszne.
Nie została ani jedna sztuka :)
Nawet w przygotowaniu są bardzo łatwe.
Z pewnością poradzicie sobie z ich przygotowaniem.
Ptysie oreo
Składniki
CIASTO
320 gram ciastek oreo
250 gram masła
2 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jajek
szczypta soli
KREM
300 gram serka homogenizowanego waniliowego z Łowicza bez laktozy
krem z ciasteczek oreo
1/4 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki żelatyny
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
CIASTO
Masło
i wodę przełożyć do garnka. Zagotować. Z ciastek oreo oddzielić krem.
Ciastka przełożyć do malaksera i zmiksować na proszek. Mąkę wymieszać z
proszkiem ciasteczkowym i solą. Wsypać do rozpuszczonego masła z wodą i
energicznie razem wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do zimnej masy wbijać po 1 jajku dokładnie mieszając.
Masę
przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i
wyciskać okrągłe ptysie na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C. Po
upieczeniu ostudzić.
KREM
Żelatynę dokładnie wymieszać z wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia.
Serek homogenizowany wymieszać z kremem z ciastek oreo. Dodać rozpuszczoną (ale tężejącą) żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Krem przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na wcześniej upieczonego ptysia wyciskać porcję kremu. Przykryć drugim ptysiem. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz