Dzień dobry :)
Dziś na blogu pachnie majem.
Uwielbiam ten miesiąc.
Zapach kwitnącego bzu, konwalii.
Na straganach zaczynają pojawiać się nowalijki.
Aż chce się żyć.
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na cukier aromatyzowany bzem (lilakiem).
Można go używać do ciast, deserów oraz słodzić nim herbatkę w zimowe wieczory.
Cukier z bzem (lilakiem)
Składniki
2 szklanki kwiatów bzu
2,5 szklanki drobnego cukru
Sposób przygotowania
Kwiaty dobrze oczyścić z gałązek.
Opłukać i osuszyć.
W słoiku przekładać na przemian cukier i kwiaty bzu.
Odstawić na 24 godziny. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
Cukier zrobi się wilgotny i mogą powstać grudki.
Następnie wyłożyć cukier razem z kwiatkami na blaszkę i odstawić najlepiej w słoneczne miejsce do wysuszenia.
Co jakiś czas przemieszać.
Podsuszony cukier zmiksować w blenderze.
Można to zrobić z kwiatkami lub bez.
Tak przygotowany cukier możemy długo przechowywać w zamkniętym słoiku.
Cukier może się zbrylać, dlatego przed każdym użyciem warto go ponownie zmiksować w blenderze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz