Dzień dobry :)
Sezon grzybowy w pełni dlatego dzisiaj u mnie na tapecie kurki.
Pyszne grzanki do przygotowania na szybko.
Lubicie grzyby ?
Grzanki z kurkami
Składniki
1 bagietka
2 łyżki serka śmietankowego
250 gram kurek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kurki
mniejsze zostawić w całości a większe przekroić na pół. Przełożyć do
miski. Posypać solą i zalać wrzącą wodą. Przemieszać. Najlepiej łyżką
cedzakową wyjąć kurki. Przelać zimną wodą. Jeżeli jest jeszcze na nich
piasek czynność należy powtórzyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło.
Przesmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać kurki. Usmażyć. Na końcu dodać
sól i pieprz. Bagietkę pokroić. Skropić olejem. Usmażyć z dwóch stron
najlepiej na patelni grillowej. Każdą grzankę przesmarować serkiem
śmietankowym, następnie ułożyć porcję kurek i posypać posiekaną natką
pietruszki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń