czwartek, 28 września 2017

Podgrzybki w zalewie octowej z przepisu babci

Dzień dobry :)
W tym roku mamy prawdziwy wysyp grzybów.
Dlatego też chciałam się z Wami podzielić przepisem na grzybki w zalewie octowej.
Nie takie zwykłe - takie które robiła moja babcia :)
Powiem Wam szczerze, że jest to jedyny przepis na grzyby w occie, który robi się w moim domu.
Ten mam sprawdzony i z żadnego innego nie korzystam :)

Podgrzybki w zalewie octowej z przepisu babci






Składniki


3 litrowe wiadro podgrzybków

5 szklanek wody

1 szklanka octu

5 łyżek cukru

1 łyżka soli

2 cebule

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy



Sposób przygotowania


Podgrzybki oczyścić. Mniejsze zostawić a większe przekroić na pół lub ćwiartki. Opłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować 45 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 45 minut. Odcedzić. W garnku zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Cebule obrać i pokroić w piórka lub plastry. Dodać do zalewy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Dołożyć ugotowane wcześniej grzyby. Gotować razem 10 minut na średnim ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Do wyparzonych słoików wsypać gorczycę (1 łyżeczkę na każdy słoik) a następnie wkładać grzyby. Do pełna każdego słoika dolać zalewy. Zakręcić. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu odstawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3 komentarze:

  1. Marynowana grzyby to świetna przystawka, a ja takie to mogę jeść prosto ze słoika!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepisy z pokolenia na pokolenie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń