Dzień dobry :)
W tym roku mamy prawdziwy wysyp grzybów.
Dlatego też chciałam się z Wami podzielić przepisem na grzybki w zalewie octowej.
Nie takie zwykłe - takie które robiła moja babcia :)
Powiem Wam szczerze, że jest to jedyny przepis na grzyby w occie, który robi się w moim domu.
Ten mam sprawdzony i z żadnego innego nie korzystam :)
Podgrzybki w zalewie octowej z przepisu babci
Składniki
3 litrowe wiadro podgrzybków
5 szklanek wody
1 szklanka octu
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
2 cebule
gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
Sposób przygotowania
Podgrzybki
oczyścić. Mniejsze zostawić a większe przekroić na pół lub ćwiartki.
Opłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować 45 minut. Po tym
czasie grzyby odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie przełożyć do
garnka, zalać wodą i gotować 45 minut. Odcedzić. W garnku zagotować wodę
z solą, octem i cukrem. Cebule obrać i pokroić w piórka lub plastry. Dodać do
zalewy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Dołożyć ugotowane
wcześniej grzyby. Gotować razem 10 minut na średnim ogniu. Odstawić do
przestygnięcia. Do wyparzonych słoików wsypać gorczycę (1 łyżeczkę na
każdy słoik) a następnie wkładać grzyby. Do pełna każdego słoika dolać
zalewy. Zakręcić. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania. Po
wyjęciu odstawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Marynowana grzyby to świetna przystawka, a ja takie to mogę jeść prosto ze słoika!
OdpowiedzUsuńprzepisy z pokolenia na pokolenie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń