Dzień dobry :)
Pora pomyśleć o czymś słodkim na weekend.
Na straganach teraz pełno śliwek więc postanowiłam to wykorzystać.
Postawiłam na tradycyjne ciasto kruche z bezą i śliwkami.
Te proste zawsze wychodzą najlepsze.
I najważniejsze, wyjdą każdemu :)
Ciasto sypane ze śliwkami
Składniki
3 żółtka
1,5 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kilogram śliwek
Sposób przygotowania
Żółtka,
mąki, proszek do pieczenia, masło oraz cukier i cukier waniliowy
przełożyć do miski. Wszystkie składniki zagnieść tak jak na kruszonkę.
Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4
ciasta wysypać na blachę. Ugnieść równo ręką. Śliwki opłukać, rozpołowić
i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście. Białka ubić na
sztywno. Dodać cukier i mąkę ziemniaczana i dokładnie razem wymieszać.
Ubitą pianę wyłożyć na śliwki. Na pianę wysypać pozostałe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 200 st C. Po tym
czasie temperaturę zmniejszyć do 180 st C i piec jeszcze przez 35 - 40
minut. Po upieczeniu ciasto dokładnie ostudzić.
piec góra+ dół przez cały czas czy jak?
OdpowiedzUsuńGóra + dół bez termoobiegu :)
UsuńKasiu bardzo pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńbede robić
OdpowiedzUsuńPani Michale polecam z całego serducha :)
UsuńZe śliwkami pyszne. Czy można je zrobić także z jablkami? Może ktoś próbował?
OdpowiedzUsuńPani Irenko można śmiało i z jabłkami :) Ja robiłam i wyszło równie pyszne :)
Usuń