czwartek, 7 września 2017

Ciasto sypane ze śliwkami

Dzień dobry :)
Pora pomyśleć o czymś słodkim na weekend.
Na straganach teraz pełno śliwek więc postanowiłam to wykorzystać.
Postawiłam na tradycyjne ciasto kruche z bezą i śliwkami.
Te proste zawsze wychodzą najlepsze.
I najważniejsze, wyjdą każdemu :)

 
Ciasto sypane ze śliwkami
 



 
 
Składniki
 
3 żółtka
1,5 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kilogram śliwek
 
Sposób przygotowania
 
Żółtka, mąki, proszek do pieczenia, masło oraz cukier i cukier waniliowy przełożyć do miski. Wszystkie składniki zagnieść tak jak na kruszonkę. Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wysypać na blachę. Ugnieść równo ręką. Śliwki opłukać, rozpołowić i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i mąkę ziemniaczana i dokładnie razem wymieszać. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki. Na pianę wysypać pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 200 st C. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 st C i piec jeszcze przez 35  - 40 minut. Po upieczeniu ciasto dokładnie ostudzić.

7 komentarzy:

  1. piec góra+ dół przez cały czas czy jak?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze śliwkami pyszne. Czy można je zrobić także z jablkami? Może ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Irenko można śmiało i z jabłkami :) Ja robiłam i wyszło równie pyszne :)

      Usuń