sobota, 26 sierpnia 2017

Porzeczkowiec bez pieczenia

Dzień dobry :)
Mamy weekend i koniecznie musi być coś słodkiego do kawusi.
Tym razem postawiłam na pyszne ciasto porzeczkowe bez pieczenia.
Spróbujcie a goście na pewno będą zachwyceni.


Porzeczkowiec bez pieczenia
 





 
Składniki
 
250 gram serka homogenizowanego naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 śnieżki
3/4 szklanki mleka
1 galaretka czarna porzeczka
1 szklanka wrzącej wody
500 gram czarnej porzeczki
200 gram śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki wrzącej wody
1 łyżeczka żelatyny
biszkopty do wyłożenia na spód
 
 
Sposób przygotowania
 
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Czarną porzeczkę opłukać a następnie zmiksować.
Mleko przelać do miski. Dodać śnieżki i ubić na sztywno mikserem. Następnie dodać serek, zmiksowaną porzeczkę i cukier puder. Wymieszać. Na samym końcu wlać zimną galaretkę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masę wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzącej wody. Dobrze wymieszać. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na samym końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Masę śmietanową przełożyć do dekoratora cukierniczego. Formować z niej na wierzchu ciasta ozdobne rozetki. Ciasto dać do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

 

1 komentarz: