Dzień dobry :)
Mamy weekend i koniecznie musi być coś słodkiego do kawusi.
Tym razem postawiłam na pyszne ciasto porzeczkowe bez pieczenia.
Spróbujcie a goście na pewno będą zachwyceni.
Porzeczkowiec bez pieczenia
Składniki
250 gram serka homogenizowanego naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 śnieżki
3/4 szklanki mleka
1 galaretka czarna porzeczka
1 szklanka wrzącej wody
500 gram czarnej porzeczki
200 gram śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki wrzącej wody
1 łyżeczka żelatyny
biszkopty do wyłożenia na spód
Sposób przygotowania
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Czarną porzeczkę opłukać a następnie zmiksować.
Mleko
przelać do miski. Dodać śnieżki i ubić na sztywno mikserem. Następnie
dodać serek, zmiksowaną porzeczkę i cukier puder. Wymieszać. Na samym
końcu wlać zimną galaretkę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masę
wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzącej wody. Dobrze wymieszać. Ostudzić.
Śmietankę
ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na samym końcu dodać rozpuszczoną
żelatynę. Wymieszać. Masę śmietanową przełożyć do dekoratora
cukierniczego. Formować z niej na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.
Ciasto dać do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Przepiękny kolor☺
OdpowiedzUsuń