Dzień dobry :)
Kochani po powrocie z wakacji witam się z Wami słodkim postem.
Dzisiaj przepis na sernik z jagodami.
Niestety mój mąż ma jeszcze tydzień urlopu ale ja już musiałam do Was zajrzeć, bo tęskno mi strasznie.
A Wy jak ?
Już po urlopach ? w trakcie ? czy dopiero przed ?
Sernik na zimno z jagodami
Składniki
SPÓD
150 gram herbatników maślanych
100 gram masła
MASA SEROWA
0,5 kilograma sera homogenizowanego naturalnego
4 łyżki cukru pudru
250 ml śmietanki 30 %
1/3 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
5 łyżek wrzącej wody
2 łyżki miękkiego masła
PONAD TO
250 ml jagód
cukrowe ozdoby ( u mnie kwiatki od Cukieterii )
Sposób przygotowania
SPÓD
Herbatniki
rozgnieść wałkiem lub rozkruszyć w malakserze. Masło roztopić. Wlać do
pokruszonych herbatników i dobrze razem wymieszać. Rozłożyć równomiernie
na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Docisnąć, żeby spód był zwarty.
MASA SEROWA
Ser
homogenizowany wymieszać z cukrem pudrem, masłem i mlekiem. Żelatynę
wymieszać z wrzącą wodą. Przelać do masy serowej. Wymieszać. Śmietankę
ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie razem połączyć.
Masę
serową wylać na spód z herbatników. Jagody opłukać i osuszyć. Na środek
masy serowej wyłożyć jagody (kilka odłożyć do dekoracji) dociskając je
delikatnie, żeby opadły na spód. Odstawić do lodówki do całkowitego
stężenia - najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzchu udekorować
jagodami i cukrowymi ozdobami.
Wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńsernik na zimno to nie jestcoś za czym przepadam, ale przyznam, że pomysł wkomponwania jagód na środku jest zacny :)
OdpowiedzUsuńSernik z jagodami to ja biorę w ciemno. Jeszcze takie piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńwspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuńCiasta na zimno teraz rządzą, z sezonowymi owocami tym bardziej ;)
OdpowiedzUsuńSernik prezentuje się genialnie :) Tak lekko i pysznie, że mogłabym go zjeść choćby teraz :)
OdpowiedzUsuńPyszności, a jak pomysłowo przyrządzony - śliczny! :)
OdpowiedzUsuńBoski!!!! :D
OdpowiedzUsuń