środa, 3 sierpnia 2016

Sernik na zimno z jagodami

Dzień dobry :)
Kochani po powrocie z wakacji witam się z Wami słodkim postem.
Dzisiaj przepis na sernik z jagodami.
Niestety mój mąż ma jeszcze tydzień urlopu ale ja już musiałam do Was zajrzeć, bo tęskno mi strasznie.
A Wy jak ?
Już po urlopach ? w trakcie ? czy dopiero przed ?

 Sernik na zimno z jagodami











Składniki


SPÓD


150 gram herbatników maślanych

100 gram masła


MASA SEROWA


0,5 kilograma sera homogenizowanego naturalnego

4 łyżki cukru pudru

250 ml śmietanki 30 %

1/3 szklanki mleka

3 łyżki żelatyny

5 łyżek wrzącej wody

2 łyżki miękkiego masła


PONAD TO


250 ml jagód

cukrowe ozdoby ( u mnie kwiatki od Cukieterii )



Sposób przygotowania


SPÓD


Herbatniki rozgnieść wałkiem lub rozkruszyć w malakserze. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych herbatników i dobrze razem wymieszać. Rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Docisnąć, żeby spód był zwarty.


MASA SEROWA


Ser homogenizowany wymieszać z cukrem pudrem, masłem i mlekiem. Żelatynę wymieszać z wrzącą wodą. Przelać do masy serowej. Wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie razem połączyć.


Masę serową wylać na spód z herbatników. Jagody opłukać i osuszyć. Na środek masy serowej wyłożyć jagody (kilka odłożyć do dekoracji) dociskając je delikatnie, żeby opadły na spód. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzchu udekorować jagodami i cukrowymi ozdobami.

8 komentarzy:

  1. sernik na zimno to nie jestcoś za czym przepadam, ale przyznam, że pomysł wkomponwania jagód na środku jest zacny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z jagodami to ja biorę w ciemno. Jeszcze takie piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta na zimno teraz rządzą, z sezonowymi owocami tym bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik prezentuje się genialnie :) Tak lekko i pysznie, że mogłabym go zjeść choćby teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, a jak pomysłowo przyrządzony - śliczny! :)

    OdpowiedzUsuń