Dzień dobry :)
Coś małego słodkiego na ząb :)
Wafle przekładane, które cieszą się zawsze sporym wzięciem :)
Wafle z masą z mleka w proszku
Składniki
9 sztuk suchych wafli
1 mały słoik konfitury jagodowej
200 gram masła
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
2,5 szklanki mleka w proszku
Sposób przygotowania
Masło
przełożyć do garnka. Dodać cukier i mleko. Razem wymieszać i zagotować.
Przestudzić. Do letniej masy dodać mleko w proszku i energicznym ruchem
dokładnie razem wymieszać. Wafle smarować tylko z jednej strony. Dwa z
nich posmarować konfiturą jagodową. Jeden zostawić suchy a resztę
posmarować masą z mleka w proszku. Wafle poukładać jeden na drugim
smarowaną stroną do góry. Na wierzchu ułożyć suchy wafel. Następnie
obciążyć (najlepiej drewnianą deską) wafle, aby równomiernie rozłożyły
się masy. Pozostawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie wafle pokroić
na kwadraty. Nie muszą być przechowywane w lodówce.
Kasiu Twoje wafelki wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na deser :)
OdpowiedzUsuńPewnie smakują fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne a patera przecudna!
OdpowiedzUsuń