wtorek, 9 sierpnia 2016

Wafle z masą z mleka w proszku

Dzień dobry :)
Coś małego słodkiego na ząb :) 
Wafle przekładane, które cieszą się zawsze sporym wzięciem :)

 
Wafle z masą z mleka w proszku
 





 
Składniki
 
9 sztuk suchych wafli
1 mały słoik konfitury jagodowej
200 gram masła
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
2,5 szklanki mleka w proszku
 
 
Sposób przygotowania
 
Masło przełożyć do garnka. Dodać cukier i mleko. Razem wymieszać i zagotować. Przestudzić. Do letniej masy dodać mleko w proszku i energicznym ruchem dokładnie razem wymieszać. Wafle smarować tylko z jednej strony. Dwa z nich posmarować konfiturą jagodową. Jeden zostawić suchy a resztę posmarować masą z mleka w proszku. Wafle poukładać jeden na drugim smarowaną stroną do góry. Na wierzchu ułożyć suchy wafel. Następnie obciążyć (najlepiej drewnianą deską) wafle, aby równomiernie rozłożyły się masy. Pozostawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie wafle pokroić na kwadraty. Nie muszą być przechowywane w lodówce.

5 komentarzy: