Dzień dobry :)
Macie już plany na dzisiejszy piątkowy obiad czy kolację ?
Jeżeli nie to podsyłam propozycję, która bardzo zasmakowała mojemu mężowi (mimo, że bez mięsa).
Miłego dnia kochani :)
Cukinia faszerowana
Składniki
3 średnie cukinie
25 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy konserwowej DAWTONA
10 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Cukinie
opłukać, odciąć końcówki, przekroić na pół i wydrążyć środki. Posypać
solą. Pieczarki i paprykę opłukać. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i
pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Żółty ser zetrzeć
na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W małym garnku
rozgrzać tłuszcz. Usmażyć na nim pieczarki doprawiając je solą i
pieprzem. Odlać powstały płyn, ostudzić i przełożyć do miski. Do
pieczarek dodać paprykę, cebulę, kukurydzę, żółty ser oraz posiekaną
natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem i
dobrze razem wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać cukinie.
Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać w
nagrzanym piekarniku przez 30 minut w 180 - 200 st C.
Cukinię podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
U wszystkich ostatnio cukinia faszerowana, muszę koniecznie też zrobić:)Twoja Kasiu wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane cukinie, a Twoje prezentują się bosko :)
OdpowiedzUsuńLubię taką cukinię, super farsz.
OdpowiedzUsuńPysznie i jak pieknie kolorowo :0
OdpowiedzUsuń