piątek, 22 lipca 2016

Pizza

Piąteczek, piątunio :)
Weekendowo , kolacyjkowo :)
U Babeczki dzisiaj gości pizza :)
Chętni ?

 
Pizza 
 




 
 
Składniki
 
CIASTO
 
300 gram mąki pszennej
25 dag świeżych drożdży
4 łyżki oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
 
SOS
 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
1/4 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oleju
sól do smaku
 
DODATKI
 
1/2 zielonej papryki
1 mała cebula
10 dag żółtego sera
15 dag szynki konserwowej
20 dag pieczarek
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu doprawiając solą i pieprzem. Odcedzić z nadmiaru płynu. Żółty ser zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Szynkę konserwową (najlepiej plastry) porwać na mniejsze kawałki.
 
SOS
 
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz pozostałe składniki. Dobrze razem wymieszać.
 
CIASTO
 
Drożdże rozmieszać z wodą i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, olej oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
 
Z ciasta uformować okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym. Na sos ułożyć przesmażone pieczarki z cebulą, pokrojoną paprykę, szynkę i na wierzchu posypać startym żółtym serem. Piec około 30 minut w 180 st C. 
 
Pizzę upiekłam w foremce aluminiowej do pizzy i tart od GOSI .

2 komentarze: