Dzień dobry :)
Nie za słodkie, małe porcje, idealne do popołudniowej kawusi.
W roli głównej jagody :)
Ktoś chętny ?
Serniczki jagodowe
Składniki
250 ml jagód
200 gram sera homogenizowanego naturalnego
100 gram sera mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
cukier do smaku
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
Sposób przygotowania
Jagody
opłukać, odcedzić z nadmiaru wody. 1/4 szklanki odłożyć do dekoracji.
Resztę jagód rozgnieść lub zmiksować blenderem. Ser homogenizowany
wymieszać z serem mascarpone. Dodać cukier i rozgniecione jagody.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przelać do masy serowej i
dokładnie szybko razem wymieszać. Masę serową przełożyć do słoiczków.
Odstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania
dodać cukier puder i dokładnie razem wymieszać. Ubitą śmietankę
przełożyć do dekoratora i wycisnąć na masę serową. Na wierzchu posypać
odłożonymi wcześniej jagodami. Schłodzić.
Ale apetycznie wygladają.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, słodkie mini-serniczki:)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek ;) ja dzis dostalam swiezych malin i zrobię sobie takie cudeńka ;)
OdpowiedzUsuń