Dzień dobry :)
Kubek mleka i ciepła drożdżówka :)
Brzmi wspaniale :)
Dlatego dzisiaj u babeczki właśnie drożdżóweczki :)
Drożdżówki pół na pół
Składniki
CIASTO
0,5 kilograma mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
25 gram drożdży
szczypta soli
1 jajko
50 gram masła
0,5 szklanki cukru
KRUSZONKA
100 gram masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
MASA SEROWA
200 gram sera twarogowego półtłustego
2 żółtka
2 łyżki cukru
3 brzoskwinie
1 żółtko
Sposób przygotowania
CIASTO
Mleko
podgrzać. Rozkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru. Dobrze
wymieszać i odstawić, żeby drożdże wyrosły. Mąkę przesiać do miski.
Dodać do niej sól, stopione i ostudzone masło, jajko i resztę cukru. Gdy
rozczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do miski z mąką i dokładnie wyrobić
gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie się kleiło do ręki można dodać
jeszcze trochę mąki. Ciasto podzielić na 16 części. Ja zrobiłam dwie
kule, po czym je spłaszczyłam i pokroiłam każdą jak pizzę na 8 części. Z
każdej części uformować kulkę i położyć na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Następnie dnem szklanki spłaszczyć każdą kulkę tak, aby
boki wyszły a środek pozostał wklęsły. Żółtko rozmącić i posmarować nim
drożdżówki.
MASA SEROWA
Ser twarogowy wymieszać dokładnie z żółtkami i cukrem. Porcje masy serowej ułożyć na połowie każdej drożdżówki.
Brzoskwinie
opłukać i osuszyć. Przekroić na pół i usunąć pestki. Brzoskwinie
pokroić w kostkę i ułożyć na drożdżówkach, w zagłębieniach obok sera.
KRUSZONKA
Składniki kruszonki razem rozgnieść w palcach. Przygotowaną kruszonką posypać wierzch każdej drożdżówki.
Piec 30 minut w 180 - 200 st C.
Pyszne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńcudowne, takie świeże i pulchniutnie ;-) jak babciane
OdpowiedzUsuńAlez pysznie wygladają ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak wypieki z ciasta drożdżowego :) Super.
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe i pachnące bułeczki :)
OdpowiedzUsuńŚliczne drożdżóweczki :3
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń