Dzień dobry :)
Słuchajcie, dostałam ostatnio wiejskie mleko.
Wiecie takie prosto od krowy.
Mmmmmm
Pić to ja go tak na surowo nie lubię ale zobaczcie to z niego przygotowałam :)
Ser twarogowy
Składniki
3 litry świeżego mleka
Sposób przygotowania
Ważne, żeby mleko było świeże, takie prosto od krowy, nie pasteryzowane ani nie UHT.
2 litry
mleka przelać do garnka emaliowanego i odstawić na 2-3 dni, żeby się
skwasiło. Nie zostawiać mleka dłużej, ponieważ zgorzknieje. Po tym
czasie zagotować pozostały litr mleka. Wrzące mleko przelać do mleka
ukwaszonego. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Na durszlak wyłożyć
gazę. Przelać wymieszane mleka. Odstawić na minimum 2 godziny, aby ser
odciekł z nadmiaru serwatki.
Ser podany na talerzu od Porcelany Bogucice .
Wow!Już sobie wyobrażam ten smak... ;)
OdpowiedzUsuńtaki ser to ma dopiero boski smak :)
OdpowiedzUsuń