Lubicie zapiekanki?
Moja rodzina je uwielbia.
I na obiad i na kolację.
Zapraszam :)
Zapiekanka makaronowa z groszkiem
Składniki
400 g makaronu orkiszowego
0,5 kilograma dowolnej kiełbasy
30 dag boczku parzonego
1 cebula
400 ml śmietany kwaśnej 18 %
1 koncentrat pomidorowy
450 g groszku zielonego mrożonego IGLOTEX
30 dag żółtego sera
sól do smaku
olej do smażenia
tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Groszek Iglotex rozmrozić. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Kiełbasę pokroić na półplasterki a boczek w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i solą. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Do naczynia wyłożyć makaron. Na to usmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Następnie polać wszystko śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Wszystko posypać rozmrożonym zielonym groszkiem i startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w 200 st C. Podawać od razu po przygotowaniu.
Ja nie koniecznie przepadam, ale reszta rodziny i owszem. Musze kiedyś wykorzystać pomysł.
OdpowiedzUsuńSmakowita ;)
OdpowiedzUsuńPycha! Szybki pomysł na syty obiad
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńGroszek robi największą robotę w tej zapiekance,ponieważ dodaje niesamowitego koloru i smaku również;)
OdpowiedzUsuńo tak :) dokładnie :)
Usuńwyglada bardzo apetycznie Kasiu :)
OdpowiedzUsuńKasiu fajna zapiekanka. Taka kolorowa :-)
OdpowiedzUsuńKolorowa i na pewno smaczna zaliekanka :)
OdpowiedzUsuńKolorowo i smacznie!
OdpowiedzUsuńJaka apetyczna zapiekanka a te naczynie do zapiekania bajeczne .
OdpowiedzUsuń