Smak mojego dzieciństwa.
Pamiętam jak moja mama go robiła.
A ja siedziałam przy lodówce i czekałam aż będzie można spróbować
i co chwilę pytałam ... można już ... (co bardzo irytowało moją mamę, bo przecież musiało się odstać całą noc w lodówce).
Blok kakaowy
Składniki
0,5 szklanki mleka
400 g mleka w proszku pełnotłustego
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
250 g masła
200 g herbatników petit-beurre
Sposób przygotowania
Mleko, cukier i masło przełożyć do garnka. Wszystko razem rozpuścić. Mieszać, aby się nie przypaliło. Ostudzić. Do schłodzonej mieszanki wsypywać porcjami mleko w proszku wymieszane z kakao. Mieszać najlepiej mikserem. Należy to robić w miarę szybko, ponieważ masa gęstnieje w mgnieniu oka. Na samym końcu do gotowej masy dodać pokruszone herbatniki. Wymieszać. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej najlepiej folią spożywczą. Odstawić do stężenia , najlepiej na całą noc, do lodówki.
Jeżeli podoba się komuś filiżanka można ją znaleźć tu.
Też za mną chodzi od dawna. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńA za mna tez chodzi i własnie ppo niedzieli robic bede, mam duzo mleka w proszku, muszę wykorzystac
OdpowiedzUsuńKasiu a ja tego nie znam . Moja Mama nie robila (chyba ;) ) , no chyba ze nie pamietam . Musze sprobowac :)
OdpowiedzUsuńKasiu ciągle obiecuje sobie że zrobie taki blok, widząc go u ciebie chętnie wpadłabym do ciebie na kawałeczek.
OdpowiedzUsuńWygląda tak smacznie że musze go kiedyś zrobić:)
Nie jadłam takiego bloku ale już widzę, że mam czego żałować.
OdpowiedzUsuń