Coś specjalnego na specjalną okazję.
Lekki torcik na bazie bitej śmietany z malinami.
Tort Eliza
Składniki
BISZKOPT (tortownica średnicy 24 cm)
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
0,5 litra śmietanki 30 %
4 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
PONAD TO
1 słoik malin przesypanych cukrem
2 galaretki malinowe
10 dag bezików
2 szklanki wody
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Dobrze wymieszać. Cały czas ubijając dodać żółtka. Na samym końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na trzy blaty.
MASA
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać śmietan-fixy i cukier puder. Dokładnie wszystko razem wymieszać.
Maliny ze słoika razem z sokiem przełożyć do garneczka. Zagotować. Zdjąć z gazu, wsypać galaretki. Dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia. Bezy pokruszyć. Wodę wymieszać z cukrem.
Przygotowaną wodą z cukrem nasączyć blaty ciasta. Na pierwszy blat wyłożyć tężejącą galaretkę z malinami (3 łyżki odłożyć do dekoracji). Wcześniej najlepiej zrobić opaskę wokół tortu z folii aluminiowej. Na galaretkę położyć drugi blat ciasta. Nasączyć go wodą z cukrem. Wyłożyć ubitą śmietankę (część odłożyć do dekoracji tortu). Na śmietankę wyłożyć pokruszone bezy. Przykryć ostatnim blatem. Tort udekorować dowolnie bitą śmietaną i galaretką z malinami. Schłodzić.
Kasiu wygląda iście po królewsku i jeszcze te maliny - pysznie!
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych.
Pozdrawiam,
Ola
pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń