Sezon truskawkowy w pełni.
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam truskawki.
W połączeniu z kawą tworzą pyszny duet.
Zapraszam na smaczne ciacho.
Lodowiec śmietankowo-kawowy z truskawkami
Składniki
1,5 litra mleka
4 budynie śmietankowe z cukrem
1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody
1 kostka margaryny
3 galaretki Winiary truskawkowe
2 litry wody
0,5 kilograma truskawek
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 opakowania okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 1,5 litra mleka. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w litrze gorącej wody. Galaretki rozpuścić w litrze gorącej wody. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną. Wlać ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać. Na blaszce lub w tortownicy układać biszkopty. Na to wylać masę kawową. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wylać na nie masę śmietankową. Na masę śmietankową poukładać umyte, przekrojone na pół truskawki. Wszystko zalać tężejącą galaretką truskawkową. Odstawić do schłodzenia.
świetne ciasto, idealne do kawy:D
OdpowiedzUsuńJa truskawki mogłabym jeść chyba do wszystkiego :) Twoje ciacho kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuń