Sernik to ulubione ciasto mojego męża.
Czy pieczony czy na zimno nie ma dla niego znaczenia.
Ty razem postawiłam na serniczek na zimno z musem truskawkowym - był zachwycony.
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Składniki
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
1 kilogram sera z prawdziwą wanilią w wiaderku
3 łyżki cukru pudru
1 kilogram truskawek
4 łyżki cukru
0,5 litra kremówki
1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra wody
2 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania
Żelatynę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Na blaszce wyłożyć biszkopty. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ser wymieszać z cukrem pudrem. Dodać ubita kremówkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu wlać rozpuszczoną 1 szklankę żelatyny. Wymieszać. Masę serową wylać na biszkopty. Wyrównać. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z 4 łyżkami cukru. Do zblendowanych truskawek dodać 1 szklankę rozpuszczonej żelatyny. Dokładnie wymieszać. Mus truskawkowy wylać na masę serową. Schłodzić. Dowolnie ozdobić wierzch.
Mmm, wcale się nie dziwię mężowi. Też byłabym zachwycona, jakby ktoś postawił przede mną takie cudo :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńKasiu ,wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuń