niedziela, 15 czerwca 2014

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik to ulubione ciasto mojego męża.
Czy pieczony czy na zimno nie ma dla niego znaczenia.
Ty razem postawiłam na serniczek na zimno z musem truskawkowym - był zachwycony.


Sernik na zimno z musem truskawkowym



Składniki
 
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
1 kilogram sera z prawdziwą wanilią w wiaderku 
3 łyżki cukru pudru
1 kilogram truskawek
4 łyżki cukru
0,5 litra kremówki
1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra wody
2 szklanki gorącej wody
 
 
Sposób przygotowania
 
Żelatynę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Na blaszce wyłożyć biszkopty. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ser wymieszać z cukrem pudrem. Dodać ubita kremówkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu wlać rozpuszczoną 1 szklankę żelatyny. Wymieszać. Masę serową wylać na biszkopty. Wyrównać. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z 4 łyżkami cukru. Do zblendowanych truskawek dodać 1 szklankę rozpuszczonej żelatyny. Dokładnie wymieszać. Mus truskawkowy wylać na masę serową. Schłodzić. Dowolnie ozdobić wierzch.

3 komentarze:

  1. Mmm, wcale się nie dziwię mężowi. Też byłabym zachwycona, jakby ktoś postawił przede mną takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń