wtorek, 27 maja 2014

Lodowiec śmietankowo-kawowy z truskawkami

W ciepłe dni uwielbiam takie słodkości.
Polecam wszystkim smakoszom.


Lodowiec śmietankowo-kawowy z truskawkami




Składniki

1,5 litra mleka
4 budynie śmietankowe z cukrem
1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody
1 kostka margaryny
3 galaretki Winiary truskawkowe
2 litry wody
0,5 kilograma truskawek
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 opakowania okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 1,5 litra mleka. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w  litrze gorącej wody. Galaretki rozpuścić w litrze gorącej wody. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną. Wlać ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać.  Na blaszce lub w tortownicy układać biszkopty. Na to wylać masę kawową. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wylać na nie masę śmietankową. Na masę śmietankową poukładać umyte, przekrojone na pół truskawki. Wszystko zalać tężejącą galaretką truskawkową. Odstawić do schłodzenia.

Ciasto z mojego przepisu przygotowała Redakcyjna Kucharka Przepisu Czytelników.
Oto Jej dzieło 





3 komentarze:

  1. ciasto wyglada wysmienicie !!, ale te litry wody i mleka mnie odstraszaja!!, to sa straszne ilosci czy przypadkiem nie ma pomylki??? prosze mnie przekonac , nabralam duzej ochoty na TO cudenko w sobote mam ur. syna, dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kasiu wkleiłam zdjęcia ciasta z mojego przepisu, które zrobiła Redakcyjna Kucharka Przepisu Czytelników. Jej lodowiec wyszedł idealnie :) Ja ciasto robiłam na blaszkę 25/36 cm. Jak Pani chce to może Pani zmniejszyć ilość i żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody.

      Usuń