Karpatka
Uwielbiam to ciasto, uwielbia je też moja rodzina. Znika w mgnieniu oka.
Składniki
CIASTO
1 szklanka wody
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
1 cukier waniliowy
5 jajek
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
0,5 litra mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Sposób przygotowania
CIASTO
Zagotować wodę z masłem. Zestawić z ognia i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Ostudzić. Następnie miksować dodając po jednym jajku. Na samym końcu wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę z pergaminem i upiec osobno 2 placki. Ostudzić.
KREM
W pół szklanki mleka rozmieszać dokładnie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem.
Na jeden placek wyłożyć budyń, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem. Schłodzić.
pyszności:) już nie pamiętam kiedy jadłam:)
OdpowiedzUsuń