Lekkie, puszyste, delikatne ciacho.
Lubi je mój mąż i moja córeczka.
Idealne na małe i duże przyjęcia.
Kremówka
Składniki
BISZKOPT
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 kostka masła 250 g
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Dokładnie wymieszać. Nie przestając ubijać dodać żółtka. Wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na blaszkę z pergaminem. Piec 20 minut w 180 st C. Wystudzić i przekroić na dwie części.
KREM
W 1 szklance mleka rozetrzeć żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Dokładnie razem wymieszać. Na jedną część biszkoptu wyłożyć krem, przykryć drugą częścią i na końcu posypać cukrem pudrem. Schłodzić.
Pyszne, lekkie i puszyste, uwielbiam, w ,kuchni lidla, widziłam wersję z ciastem francuskim, chyba też zrobię :)
OdpowiedzUsuń