piątek, 9 maja 2014

Miseczki z kremem patissiere i truskawkami

Mmmmmmm, innego odgłosu przy zjadaniu tego cuda moi domownicy nie oddawali :)
Kruche ciasto połączone ze słodkim kremem i przełamane lekko kwaśną truskawką, nic dodać nic ująć.
Polecam !!!!



Miseczki z kremem patissiere i truskawkami



Składniki



 
CIASTO

30 dag mąki pszennej
6 dag cukru pudru
15 dag zimnego masła
1 jajko

KREM

20 dag cukru
6 żółtek
5 dag mąki pszennej
500 ml mleka
4 łyżki masła
1 cukier waniliowy

NA WIERZCH
 
truskawki



 

Sposób przygotowania


 
CIASTO
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite ciasto. Dać do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicu. Z ciasta wykrawać mniejsze części i wyłożyć foremki tak, aby ciasto dokładnie przylegało do dna i boków. Nożem przyciąć wystające kawałki ciasta. Na dnie i bokach porobić dziurki widelcem. Piec 20 minut w 170 st C.
 
MASA
Mleko podgrzać z cukrem waniliowym.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i cały czas mieszając wlać ciepłe mleko. Następnie postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodać masło, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
 
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na ćwiartki. Upieczone ciasteczka delikatnie wyjąć z foremek, nałożyć do nich krem i na wierzch poukładać truskawki.
 
Foremek można użyć dowolnych.

Owoce można dawać wg upodobania.

1 komentarz: