środa, 29 maja 2019

Ciastko francuskie na wytrawnie z parówką i warzywami

Dzień dobry :)

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na szybką i prosta w wykonaniu przekąskę.
Czy to na duże przyjęcie , czy na małe.
A może przygotujesz z okazji zbliżającego się dnia dziecka ?
Można podać i na gorąco i na zimno.
Smakuje i tak i tak :)

Ciastko francuskie na wytrawnie z parówką i warzywami




Składniki
 
2 opakowanie ciasta francuskiego
8 cienkich parówek
16 plastrów żółtego sera
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 mała cukinia
prażona cebulka
sezam
1 jajko
musztarda
 
Sposób przygotowania
 
Ciasta francuskie rozwinąć.
Każde pokroić na 8 prostokątów.
Parówki przekroić na pół.
Papryki opłukać, osuszyć i pokroić w paski.
Cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w słupki.
Na każdy kawałek ciasta francuskiego nałożyć plaster sera żółtego.
Posmarować musztardą.
Na to ułożyć połówkę parówki oraz po kawałku papryki z każdego koloru i cukinię.
Posypać prażoną cebulką.
Zlepić dwa brzegi tak, żeby końcówki parówki wystawały.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złożeniem do dołu.
Wierzch ciasteczek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 st C ( do zrumienienia ).

2 komentarze: