wtorek, 14 maja 2019

Łosoś na parze z salsą paprykową

Dzień dobry :)

Dziś mam dla Ciebie propozycję obiadową.
Łosoś na parze z salsą paprykową.
Podany z ryżem stworzy ciekawe i bardzo smaczne fit danie.

 Łosoś na parze z salsą paprykową



Składniki
250 gram świeżego łososia MOWI pure
1 łyżka soku z limonki
sól do smaku
2 gałązki koperku
SALSA
2 żółte papryki
4 gałązki koperku
1 mała papryczka chilli
sól do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Skropić sokiem z limonki oraz posypać solą do smaku.
Na wierzchu ułożyć gałązki opłukanego i osuszonego koperku.
Łososia ułożyć na sitku i wstawić na garnek z gotująca się wodą.
Przykryć.
Parować 20 minut.
SALSA
Papryki opłukać i osuszyć.
Usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w drobną kostkę.
Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
Papryczkę chilli opłukać, osuszyć i pokroić w drobne kawałki.
Papryki razem z koperkiem przełożyć do miski.
Dodać oliwę z oliwek, ocet i cukier.
Dokładnie razem wymieszać.
Odstawić na 15 minut.
Łososia podawać z salsą paprykową i z ugotowanym ryżem.
Do dania użyłam łososia MOWI.
Szczerze to polecam jego zakup, ponieważ jest rewelacyjny w smaku. 
Bardzo delikatny w porównaniu z innymi łososiami. 
Danie z jego głównym udziałem wyszło znakomite.


Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz