niedziela, 19 maja 2019

Truskawkowy puch

Dzień dobry :)

Na straganach pojawia się coraz więcej truskawek.
Zawsze o takim czasie obowiązkowym ciastem mojej mamy było właśnie ciasto z truskawkami.
Dlatego też i ja swojej zaserwuję pyszny truskawkowy puch na zimno, bez pieczenia.

 Truskawkowy puch



Składniki
500 gram serka homogenizowanego
3 łyżki cukru pudru
3 śnieżki
1,5 szklanki mleka
3 galaretki truskawkowe
2 szklanki wrzącej wody
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka kolorowej posypki
truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody.
Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Mleko przelać do miski.
Dodać śnieżki i ubić.
Następnie dodać cukier puder i serek homogenizowany.
Wymieszać.
Na samym końcu wlać ostudzoną galaretkę i dokładnie razem ze sobą połączyć.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową.
Przelać masę.
Przykryć i wstawić do lodówki do stężenia.
Najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować na wierzchu płatkami migdałów, kolorową posypką i truskawkami.
Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl .
Na hasło DURSZLAK10 otrzymasz 10 % rabatu na zakupy w e-sklepie Manufaktura Wielkopolska .


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

4 komentarze:

  1. Przepięknie się prezentuje, nie mam serów homogenizowanych, więc pomysł pozostawiam do realizacji na inny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja taki sernik robię z galaretek, mascarpone i śmietanki 36% plus cukier puder... też pycha.

    OdpowiedzUsuń