poniedziałek, 18 czerwca 2018

Ogórki małosolne (kiszone)

Dzień dobry :)
Kochani zbliża się czas przetworów dlatego w najbliższym czasie na blogu będą pojawiać się takie właśnie wpisy. 
Dzisiaj przepis na tradycyjne ogórki małosolne.
Jeżeli dłużej je potrzymamy ukiszą się.

 Ogórki małosolne (kiszone)



Składniki
 
2 kilogramy ogórków gruntowych
1 główka czosnku
10 cm kawałek chrzanu
4 gałązki kopru (z baldachami)
2 litry wody mineralnej
2 łyżki soli kamiennej
ewentualnie kilka liści wiśni
 
Sposób przygotowania
 
Ogórki przełożyć do miski, zalać wodą i dokładnie umyć.
Czosnek obrać.
Chrzan obrać i pokroić w słupki.
Koper podzielić na mniejsze kawałki.
W mniejszych słoikach lub jednym dużym układać ogórki (najlepiej pionowo).
Między ogórki dodawać koper, chrzan, czosnek i liście wiśni.
Wodę dokładnie wymieszać z solą.
Zalewą zalać ogórki.
Jeżeli zabraknie nam zalewy, należy dorobić w takiej samej proporcji ( na 1 litr wody 1 łyżka soli).
Słoiki zamknąć.
Raz dziennie należy je odkręcić i "odgazować".
Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do spożycia (małosolne).
Jeżeli potrzymamy je kilka dni dłużej będą już ukiszone.
Wówczas należy dokładnie je zakręcić i przenieść do spiżarki.

3 komentarze: