Dzień dobry :)
Kochani zbliża się czas przetworów dlatego w najbliższym czasie na blogu będą pojawiać się takie właśnie wpisy.
Dzisiaj przepis na tradycyjne ogórki małosolne.
Jeżeli dłużej je potrzymamy ukiszą się.
Ogórki małosolne (kiszone)
Składniki
2 kilogramy ogórków gruntowych
1 główka czosnku
10 cm kawałek chrzanu
4 gałązki kopru (z baldachami)
2 litry wody mineralnej
2 łyżki soli kamiennej
ewentualnie kilka liści wiśni
Sposób przygotowania
Ogórki przełożyć do miski, zalać wodą i dokładnie umyć.
Czosnek obrać.
Chrzan obrać i pokroić w słupki.
Koper podzielić na mniejsze kawałki.
W mniejszych słoikach lub jednym dużym układać ogórki (najlepiej pionowo).
Między ogórki dodawać koper, chrzan, czosnek i liście wiśni.
Wodę dokładnie wymieszać z solą.
Zalewą zalać ogórki.
Jeżeli zabraknie nam zalewy, należy dorobić w takiej samej proporcji ( na 1 litr wody 1 łyżka soli).
Słoiki zamknąć.
Raz dziennie należy je odkręcić i "odgazować".
Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do spożycia (małosolne).
Jeżeli potrzymamy je kilka dni dłużej będą już ukiszone.
Wówczas należy dokładnie je zakręcić i przenieść do spiżarki.
mniam, uwielbiam ogórasy
OdpowiedzUsuńMoje ulubione☺
OdpowiedzUsuńŚrednio za nimi przepadam.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl