piątek, 8 czerwca 2018

Biszkoptowe ciasto z czereśniami

Dzień dobry :)
To już u mnie tradycja, że zawsze na weekend podsyłam Wam przepis na coś słodkiego.
Tym razem będzie to pyszne ciasto biszkoptowe.
Ja użyłam czereśni, ponieważ jest akurat na nie sezon.
Spokojnie możecie dać każdy inny owoc.
Ciasto to jest puszyste, lekkie i mogę Was zapewnić, że uda się każdemu.
No i co najważniejsze - zakalec mu nie straszny ;)

 Biszkoptowe ciasto z czereśniami


 Składniki

6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 dag czereśni
cukier puder do posypania wierzchu
 

Sposób przygotowania

Czereśnie opłukać, osuszyć i usunąć z nich pestki.
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Na samym końcu zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej. Wymieszać.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej łyżki.
Blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto, wyrównać.
Na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 170 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Po upieczeniu ostudzić i posypać wierzch cukrem pudrem.

1 komentarz: