piątek, 15 czerwca 2018

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Dzień dobry :)
Szybki i bardzo łatwe ciasto do przygotowania.
Kruche z truskawkami i budyniową pianką.
Pychota.

 Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką



Składniki
 
CIASTO
 
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram masła
4 łyżki cukru pudru
5 żółtek
 
PIANKA
 
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 szklanki oleju
 
70 dag truskawek
cukier puder do posypania wierzchu
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na dwie części 60 % i 40 %.
Przełożyć do zamrażalnika.
Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć większą część ciasta. Przyklepać ręką i wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 20 minut w 190 st C.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
 
PIANA
 
Białka ubić na sztywno.
Cały czas ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukier i cukier z wanilią.
Wsypać proszek budyniowy. Wymieszać.
Zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
 
Na upieczone i ostudzone ciasto wylać pianę, wyrównać.
Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek.
Przekroić na pół. 
 Ułożyć truskawki przecięciem do góry. 
Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto (40%).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w 190 st C.
Po upieczeniu ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: