Dzień dobry :)
Naszło mnie na gołąbki na obiad, ale nie chciało mi się stać i bawić z parzeniem kapusty.
Tym razem postanowiłam zrobić gołąbki bez zawijania.
Mój mąż nawet takie woli od tych tradycyjnych.
Z tamtych kapustę odrzuca a tu wcina wszystko.
Gołąbki bez zawijania
Składniki
70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
0,5 główki białej kapusty
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
100 gram ryżu
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
1 koncentrat pomidorowy
1 litr bulionu drobiowego
2 łyżeczki cukru
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Kapustę poszatkować, nasolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić.
Cebulę obrać i posiekać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Mięso mielone przełożyć do miski.
Dodać kapustę, kaszę mannę, jajka, ryż, cebulę oraz czosnek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Z masy mięsnej formować klopsy i smażyć je na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
W garnku zagotować bulion.
Przełożyć do niego usmażone gołąbki.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz cukier.
Gotować razem 15 minut na małym ogniu.
W razie potrzeby doprawić do smaku solą.
Sos zagęścić zawiesiną mąki i wody.
Podawać z ziemniakami.
Smaczne i prosty. Ja także lubię gołąbki w tej wersji. :-)
OdpowiedzUsuń