czwartek, 10 maja 2018

Ciasto Pani Walewska

Dzień dobry :)
Z myślą o weekendowych spotkaniach w gronie znajomych podsyłam Wam przepis na przepyszne ciasto Pani Walewska.
Większość z Was pewnie je już zna, ale warto o nim sobie przypomnieć.
Kilka razy zabierałam się za jego przygotowanie, lecz zawsze jakoś to odwlekałam.
Wydawało mi się, że ciasto jest mega trudne.
Byłam w błędzie.
Nie dosyć, że jest łatwe w przygotowaniu to jeszcze wyśmienicie smakuje.

 Ciasto Pani Walewska



Składniki
 
CIASTO KRUCHE
 
500 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 gram masła
1/2 szklanki cukru pudru
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
 
BEZA
 
8 białek
szczypta soli
1,5 szklanki drobnego cukru
 
KREM
 
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 żółtka
kilka kropel aromatu migdałowego
250 gram masła
 
PONAD TO
 
450 gram dżemu z czarnej porzeczki (użyłam dżemu Stovit)
120 gram płatków migdałowych
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. 
Podzielić na 2 części.
2 blachy o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej blaszce rozłożyć równomiernie ciasto.
Surowe ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
 
BEZA
 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodawać po łyżce cukru cały czas mieszając.
Ubite białka z cukrem podzielić na pół i wyłożyć na ciasto z dżemem.
Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st C.
Po upieczeniu ostudzić.
 
Białka najlepiej ubić przed samym pieczeniem ciasta.
 
KREM
 
Odlać 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować.
Do szklanki mleka dodać proszek budyniowy oraz żółtka. Wymieszać i dodać do gotującego się mleka.
Cały czas energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.
Wierzch gorącego budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń oraz aromat migdałowy.
Dokładnie razem wymieszać.
 
Wystudzone placki z bezą przełożyć kremem budyniowym.
Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
 

1 komentarz: