Dzień dobry :)
Kochani dzisiaj przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu.
W sumie to ostatni dzwonek, żeby go nastawić.
Ten syrop robię co roku ze sporym zapasem.
Podaję go córci w okresie jesienno - zimowym w celu zwiększenia odporności organizmu.
A i nawet jak kogoś dorosłego przeziębienie dopadnie to też syrop wypija.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki
50 baldachów kwiatu czarnego bzu
2 litry wody
2 kilogramy cukru
2 opakowania po 20 gram kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania
Kwiaty odciąć od grubszych gałązek i przełożyć do dużego słoja.
Zalać letnią wodą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Po 2 dniach odcedzić przez gazę i przelać do garnka.
Dodać cukier i kwasek cytrynowy.
Zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 5 minut.
Wlać do słoików i szczelnie zamknąć.
Syrop pić rozcieńczony. Na 1/3 szklanki letniej wody 3 łyżeczki syropu.
Pychotka☺
OdpowiedzUsuń