piątek, 13 listopada 2015

Sernik łaciaty

Uwielbiam serniki :)
Dlatego trochę tu ich jest.
Dzisiaj kolejny :)
Zapraszam :)

Sernik łaciaty





Składniki

SPÓD
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA

1,2 kilograma sera śmietankowego
7 jajek
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki ciemnego kakao
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania

SPÓD
Wszystkie podane składniki utrzeć razem na gładką masę. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.

MASA SEROWA
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć z resztą składników (oprócz kakao). Na samym końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masa serową najlepiej drewnianą łyżką. Dokładnie razem wymieszać na gładką masę. 1/3 masy serowej odłożyć i wymieszać ją z kakaem.
Masę serową przełożyć na surowy spód wyłożony wcześniej na blaszce z papierem do wypieków. Najpierw wyłożyć jasna masę serową, następnie tą z kakaem tak, żeby powstały naprzemienne paski. Piec 1 godzinę w 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić. Dowolnie udekorować.

4 komentarze: