Przyznam Wam się kochani :)
Uwielbiam babki :)
Czy to piaskowa, czy jogurtowa, marmurkowa czy z makiem, jak dla mnie nie ma znaczenia.
Uwielbiam wszystkie :)
Dzisiaj też mam dla Was przepis na babkę :)
Tym razem z marcepanem :)
Zapraszam :)
Babka marcepanowa
Składniki
200 g marcepanu
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
1 mały jogurt naturalny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Marcepan pokroić na małą kostkę. Razem z pozostałymi składnikami przełożyć do miski. Wszytko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Babka podana na talerzu z kolekcji Porcelany Bogucice
Od jakiegoś czasu uwielbiam babki. Pyszna musi być :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, oj pyszna :)
UsuńBabki nigdy sie nie znudzą. :) Kolejny świetny przepis do wypróbowania. Babeczka super. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki do herbaty :) Ta musi mieć piękny aromat.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy ta babka jest stosunkowo słodka, czy dla osób które nie lubią zbyt słodkich deserów będzie akurat?:)
OdpowiedzUsuńProszę dodać niepełną szklankę cukru (3/4 szklanki) i będzie dobrze :)
UsuńDzięuje:)
UsuńPolecam się na przyszłość :)
UsuńMam tylko nadzieję, że babeczka będzie smakowała :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Pięknie wygląda Twoja babka. Ja dopiera zaczynam lubić babki, więc dopytam o szczegóły: ten jogurt ma być 150 czy 200 g? Rozumiem, że nie trzeba ucierać jajek z cukrem i po kolei następne składniki dodawać?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńJogurt 180 gram :)
Kochana nie trzeba po kolei ucierać składników.
Wszystkie składniki do michy i wyrabiamy :)
Pozdrawiam serdecznie :)
O, to dobrze, że zapytałam, bo to nietypowa pojemność u mnie. Dzięki za błyskawiczną odpowiedź i trzymaj kciuki, bo nie jestem mistrzynią świata w pieczeniu babek.
OdpowiedzUsuń