środa, 18 listopada 2015

Kotlety z jajek

Mimo, iż dzisiaj nie piątek naszła mnie ochota na kotlety z jajek.
Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :)
Zachęcam do wypróbowania :)

Kotlety z jajek





Składniki
 
10 jajek
4 łyżki (z górką) tartej bułki 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
8 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobna kostkę. Do pokrojonych jajek dodać 2 jajka surowe, bułkę tartą (4 łyżki), posiekaną natkę i do smaku sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy jajecznej formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

10 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne takie kotlety z jajek muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To są najwspanialsze kotlety jakie wymyślono kiedykolwiek. Stanowiły must have mojego jedzenie przez długi czas gdy nie jadłam mięsa.
    Spróbuj kiedyś dodać podsmażona w kostkę cebulkę, są o niebo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł z cebulą świetny :) że też ja wcześniej na to nie wpadłam :)

      Usuń
  3. Świetne kotleciki :-) PS mam taki sam talerzyk :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, bardzo je lubię, moi synowie też ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam całe wieki, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do takich dodaję jeszcze pieczarek, ale w takiej wersji też są pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przydał by mi się ten talerzyk do mojej miseczki :)

    OdpowiedzUsuń