Mimo, iż dzisiaj nie piątek naszła mnie ochota na kotlety z jajek.
Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :)
Zachęcam do wypróbowania :)
Kotlety z jajek
Składniki
10 jajek
4 łyżki (z górką) tartej bułki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
8 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobna kostkę. Do pokrojonych jajek dodać 2 jajka surowe, bułkę tartą (4 łyżki), posiekaną natkę i do smaku sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy jajecznej formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
O dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPyszne :) smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne takie kotlety z jajek muszą być :)
OdpowiedzUsuńTo są najwspanialsze kotlety jakie wymyślono kiedykolwiek. Stanowiły must have mojego jedzenie przez długi czas gdy nie jadłam mięsa.
OdpowiedzUsuńSpróbuj kiedyś dodać podsmażona w kostkę cebulkę, są o niebo lepsze :)
Pomysł z cebulą świetny :) że też ja wcześniej na to nie wpadłam :)
UsuńŚwietne kotleciki :-) PS mam taki sam talerzyk :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, bardzo je lubię, moi synowie też ;)
OdpowiedzUsuńnie jadłam całe wieki, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa do takich dodaję jeszcze pieczarek, ale w takiej wersji też są pycha.
OdpowiedzUsuńPrzydał by mi się ten talerzyk do mojej miseczki :)
OdpowiedzUsuń