Lubicie marchewkę ?
Tym razem w wersji na słodko :)
Babeczki marchewkowe - zdrowa słodycz
Składniki
18 szt korpusów mini babeczek
lub babeczki pieczemy sami
CIASTO na korpusy babeczek
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
175 g masła
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
MASA
30 dag Marwitek (2 opakowania)
0,5 litra świeżego soku marchewkowego
szczypta soli
cukier do smaku
3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
CIASTO
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmarować tłuszczem. Dno i brzegi tych foremek wylepić schłodzonym ciastem. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 - 30 minut w 180 st C. Odstawić do ostygnięcia.
MASA
Marwitki zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondla, zalać sokiem z marchewki, dodać szczyptę soli i wstawić na gaz. Po 15 minutach gotowania wsypać do smaku cukier. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie marwitki zblendować na gładką masę, dodać do nich żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie letnia przełożyć ją do upieczonych wcześniej babeczek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dowolnie udekorować.
Świetny pomysł z wykorzystaniem marchewki:)
OdpowiedzUsuńpyszny słodycz!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)