wtorek, 4 listopada 2014

Klopsiki mięsno - makaronowe

W ostatnim czasie od Makaronoholików otrzymałam pakę makaronu do przetestowania.
Z jednym z nich wyczarowałam coś na szybko i oczywiście smacznie.
Serdecznie zapraszam.

Klopsiki mięsno - makaronowe


Składniki
 
 
0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowego
100 g makaronu (dowolny kształt)
1 jajko
1 czerstwa bułka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek do smaku
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr wody
tłuszcz do smażenia
 
 
 
Sposób przygotowania
 
 
Makaron ugotować na pół miękko według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać do niego ugotowany makaron, jajko, odciśniętą bułkę, czosnek i przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować kulki, lekko je spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka. Zalać je 1 litrem wody, dodać do nich koncentrat pomidorowy i próżyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Cebulę i paprykę przesmażyć razem na tłuszczu. Następnie dodać do klopsików. Próżyć razem ok 10 minut. W razie potrzeby sos zagęścić zawiesiną mąki i wody. Sos można doprawić do smaku solą i lekko cukrem. Można podawać z ryżem i dowolną surówką.

2 komentarze: