środa, 29 października 2014

Rogaliki krucho-drożdżowe

Najlepszy sprawdzony przepis mojej babci na te pyszne rogaliki.
Zawsze robię jej z podwójnej porcji i nie zostaje ani jeden.

Zapraszam !!!

Rogaliki krucho-drożdżowe



Składniki
10 dag drożdży
4 żółtka
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
200 g kwaśnej śmietany 18 %
60 dag mąki pszennej
1 słoik powideł śliwkowych
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Drożdże rozkruszyć. Dodać do nich cukier i 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Dobrze razem rozmieszać. Margarynę rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki oprócz powideł śliwkowych. (Rozczyn z drożdży nie musi być wyrośnięty). Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Podzielić je na 4 części. Każdą część osobno rozwałkować na koło. Pociąć na 8 trójkątów. Na górę każdego trójkąta kłaść porcję powideł i zwinąć w rogalika. Piec 20 minut w 180 st C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Rogaliki w wykonaniu Pani Sylwii


4 komentarze:

  1. pyszności, już zapisuję przepis do jak najszybszego zrobienia, pozdrówcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, zmniejszyłam tylko ciutkę ilość drożdży, wyszły cudowne i wszystkim bardzo je polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewka dziękuję bardzo :)
    Cieszę się , że rogaliki przypadły Ci do gustu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń