Dzisiaj coś dla mięsożerców.
Golonka :)
Nie wiem co ma wspólnego z Bawarią ale jest pyszna.
Mój mąż jak mu ją przygotowałam po raz pierwszy to stwierdził, że takie goloneczki mogę mu robić codziennie.
Golonka po bawarsku
Składniki
2 kilogramy golonek przednich wieprzowych
5 marchewek średnich
2 pietruszki (korzeń)
1 mały seler
sól do smaku
0,5 litra jasnego piwa
0,5 litra wina czerwonego wytrawnego
tłuszcz do obsmażenia golonek
Sposób przygotowania
Golonki opłukać, osuszyć. Warzywa obrać, umyć. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim golonki. Dobrze je posolić. Następnie do golonek przełożyć starte warzywa. Razem podsmażyć około 10 minut. Po tym czasie podlać wszystko piwem i winem. Smażyć około 1 godziny pod przykryciem. Golonki podczas smażenia należy przewracać, aby były miękkie ze wszystkich stron. Podawać na ciepło najlepiej z pieczywem.
Uwielbiam :-))))
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) mojemu mężowi na pewno by smakował:)
OdpowiedzUsuńKonkretne danie!! Mój mąż również byłby zachwycony
OdpowiedzUsuńJa tam a moim najwiekszym wielbicielu golnek nie wspomne ;)
OdpowiedzUsuń