poniedziałek, 24 listopada 2014

Pyszny miodownik.
Krótko i na temat.
Zapraszam :)

Miodownik z masą z kaszy manny



Składniki
 
 
CIASTO
 
0,5 kilograma mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 kostki margaryny
2 jajka
 
KREM
 
3 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
 
POLEWA
 
30 dag orzechów włoskich
0,5 szklanki cukru
2 łyżki miodu
0,5 kostki masła
 
 
 
Sposób przygotowania
 
 
CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski. Mikserem wyrobić jednolite ciasto. Podzielić je na 3 części. Upiec 3 placki. 20 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.
 
KREM Mleko przelać do garneczka. Dodać do niego cukier i kaszę mannę. Gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia. Ostudzić. Zimną kaszę utrzeć z miękkim masłem.
 
POLEWA Orzechy sparzyć wrzątkiem. Pozostawić orzechy w wodzie do momentu aż nie ostygną. Odcedzić. Przełożyć do garneczka razem z pozostałymi składnikami. Dobrze wszystko razem rozpuścić. Wymieszać. 
 
Masę podzielić na dwie części. Na pierwszy blat ciasta położyć jedną część masy. Następnie przykryć ją drugim blatem i na niego rozsmarować drugą część masy. Przykryć trzecim blatem i na niego wylać przygotowaną polewę. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

4 komentarze:

  1. Z chęcią bym zjadła kawałek miodownika do kawki z rana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie:) do kawy jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, prezentuje się niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ciasto wychodzi takie rzadkie,ze trzeba rozsmarowywać?bo moje własnie takie wyszło

    OdpowiedzUsuń