Moja dzisiejsza propozycja na słodko :)
Ciasto bez pieczenia.
Zasmakuje każdemu - jestem tego pewna.
Zapraszam !!!
Herbatnikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną
Składniki
350 g herbatników petit-beurre
1 puszka masy kajmakowej
300 ml śmietanki 30 %
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
3 łyżki cukru pudru
1 kostka masła 250 g
0,5 szklanki wrzącej wody
6 łyżeczek żelatyny
starta czekolada do posypania
Sposób przygotowania
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i tak jak budyń ostudzić. Na blaszce 25 cm / 30 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Zimny budyń utrzeć z połową kostki miękkiego masła. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki. Równomiernie rozsmarować. Na masie budyniowej rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową wyjąć z puszki do miseczki. Dodać połowę miękkiego masła i dokładnie razem wyrobić. Następnie dodać połowę rozpuszczonej żelatyny. Wymieszać. Wyłożyć na herbatnikach. Masę równo rozsmarować i przykryć kolejną warstwą herbatników. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i resztę żelatyny. Wymieszać i wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch posypać startą czekoladą. Najlepiej gorzką. Odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3 godziny.
jakie pyszności dzisiaj u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńKasiu a co to takiego oprocz czekolady -do dekoracji ?
OdpowiedzUsuńdo dekoracji użyłam jeszcze różowego cukru błyszczącego Dr.Oetkera :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/slodkie-dekoracje/cukier-rozowy-blyszczacy.html
Super słodki, pycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za herbatnikami więc zastanawiam się czy zastąpienie ich biszkoptami wszyłoby dobrze ,takimi jeszcze lekko skropionymi alkoholizacją:).
Oczywiście. Świetny pomysł z tymi biszkoptami :)
OdpowiedzUsuńPolecam jeszcze zamiast herbatników użyć krakersów. Ciasto wyjdzie równie pyszne.