Dzień dobry :)
Kolejny dzień i kolejny pomysł obiadowy :)
Tym rzem zupa.
Z dużą ilością składników - na bogato.
Z dużą ilością składników - na bogato.
Krupnik :)
Ale nie taki tradycyjny, bo za nim moi domownicy nie przepadają (delikatnie mówiąc).
Z papryką i makaronem.
Kasza oczywiście też jest, ale manna.
Krupnik a'la leczo
Składniki
3 litry wody
kawałek żeberka wędzonego
1 marchewka
1 czerwona papryka
4 kiełbasy śląskie
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
0,5 szklanki ziemnej wody
3 łyżki kaszy manny
100 gram makaronu nitki
160 gram koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
1/4 słodkiej śmietanki 18%
Sposób przygotowania
Żeberko pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Żeberko i marchewkę przełożyć do garnka.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zalać wodą i wstawić na gaz.
Gotować na średnim ogniu, aż marchewka będzie miękka.
Paprykę opłukać, osuszyć, wyciąć gniazdo nasienne i miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej.
Przesmażyć na nim paprykę z cebulą.
Przełożyć do zupy.
Kiełbasy pokroić w pół plasterki.
Przesmażyć na tym samym tłuszczu i również przełożyć do zupy.
Wsypać makaron.
Kaszę manną rozmieszać z 0,5 szklanki zimnej wody.
Wlać do zupy, co jakiś czas przemieszać.
Gdy makaron będzie al dente dodać koncentrat pomidorowy.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na samym końcu wlać słodką śmietankę.
Zupę podawać na gorąco.
fajna zupa
OdpowiedzUsuń