Dzień dobry :)
Znudziły Wam się tradycyjne kotlety schabowe ?
Macie schab a zastanawiacie się co z nim zrobić ?
Dzisiaj zaproponuję wam bitki schabowe w sosie własnym.
Przepyszna odmiana zwykłych schabowych.
Mięso delikatnie przyprawione i usmażone z cebulką będzie moją dzisiejszą propozycją na niedzielny obiad (i nie tylko) .
Bitki schabowe w sosie własnym
Składniki
1 kilogram schabu wieprzowego bez kości
1 większa cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek.
Pokroić na 1,5 cm plastry.
Każdy plaster posypać solą i pieprzem a następnie obtoczyć z obu stron w mące.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Obsmażyć na nim plastry schabu.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Dodać do schabu.
Smażyć do zarumienienia.
Im bardziej przypieczemy mięso i cebulę tym bardziej ciemny będziemy mieć sos.
Następnie podlać wodą i gotować na średnim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby dolewać wody.
Gdy sos będzie za rzadki należy zagęścić go mieszaniną mąki i wody.
Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz